Tanári bemutatkozó: Pajor Zsófia

Tanári bemutatkozó sorozat

Bemutatkozó sorozatunkban a Mindfulness Hálózat regisztrált tanárait ismerhetitek meg.
Célunk megmutatni az embereket a Hálózat név mögött, az embereket a tanári státusz mögött. Vezetett kérdéseken keresztül, de az ő szavaikkal, gondolataikkal.
Egyben segítséget szeretnénk adni az egymással való kapcsolódáshoz is, szóval kérdezzetek bátran, ha bármi kimaradt és érdekelne!

5 random tény Zsófiról:

  1. Másfél éves a kislányom
  2. Szeretek úszni
  3. Egy hegedűegyüttes tagja vagyok
  4. Szeretek jógázni
  5. Otthon és egy közösségi kertben is kertészkedem

 

Mióta része az életednek a mindfulness szemléletmód? Hogyan találkoztál vele először?

2017-ben találkoztam először a mindfulness fogalmával a Slow Budapest háromnapos mindfulness táborában. A megismerés szerelem volt „első látásra”.

A gyakorlatok hasznosságát szinte azonnal éreztem a saját bőrömön és ahogy megismertem mélyebben azok hátterét, egyre nagyobb vágyat éreztem arra, hogy a gyakorlást beépítsem a mindennapi életembe. Végül 2021-ben jutottam el az oktatói tanfolyamra.

 

Mit jelent számodra a mindfulness?

A mindennapi egyensúlyom záloga. A rendszeres gyakorlása által a legjobb önmagam lehetek. Összeszedettebb, kedvesebb vagyok önmagammal és másokkal is, ugyanakkor megengedem magamnak a nehézségeket is.

 

Milyen változásokat hozott az életedbe a gyakorlás?

Mivel rendezvényszervezőként is dolgozom, fontos volt számomra, hogy a pörgős, sokszor stresszes mindennapok mellett megtaláljam az egyensúlyomat, bele tudjak pihenni a lassúságba, a csendbe. A mindfulnesstől többet kaptam, mint amire számítottam.

Megtanultam, hogyan léphetek ki a robotpilóta üzemmódból, hogyan hangolódhatok rá a testemre, hogyan engedjem el a rágódást és hogy hogyan gondoskodhatok magamról, ha nehézségekkel találkozom.

Kedvesebb vagyok önmagammal és kevesebb stresszel élek. A mindfulness egyben életmód is. Kis lépésekkel, de apránként megváltoztatta az életminőségemet. Segít abban, hogy könnyebben visszataláljak önmagamhoz, ha valami kibillent az egyensúlyomból.

 

Milyen konkrét módszereket alkalmazol, hogy beépítsd a mindfulness-t a mindennapi rutinba?

Rendszeresen meditálok, gyakran figyelem a légzésemet és például a rutincselekvéseimnél szeretem magam fülön csípni, ha elkalandozik a figyelmem. A mindfulness az életem minden területét átszövi, ott van velem mindig.

 

Milyen nehézségekkel találkozol a mindennapi gyakorlás során?

Hasonló nehézségekkel, mint bármelyik gyakorló. Pl. ha fáradtan ülök le meditálni, akkor az álmosság kerülget és könnyebben elkalandoznak a gondolataim.

 

Mi a célod a tanítással?

A célom az, hogy minél szélesebb körben megismertessem a mindfulness jótékony hatásait és hogy az általam kínált utakon olyan biztonságos légkört teremtsek, ahol egyénileg vagy csoportban fejlődni lehet. Mindezt ítéletmentesen, kíváncsisággal és együttérző figyelemmel.

 

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most szeretnék integrálni a mindfulness-t az életükbe a stresszkezelés érdekében?

Azt tanácsolnám, hogy mielőbb kezdd el, bármelyik pillanat alkalmas az induláshoz.

A kis lépések sem kicsik, kezdheted akár azzal, hogy most, ebben a pillanatban megfigyeled a légzésedet. Ha nehezen ülsz le egyedül meditálni, keress egy számodra szimpatikus oktatót és kezdj el csoportban gyakorolni, vagy tanfolyamra járni.

 

Milyen online/offline programokon lehet veled 2024-ben találkozni?

Március 14-én személyes részvételű Tudatos jelenlét (MBSR) tréninget indítottam Pécsett. További programjaimról weboldalamon illetve közösségi média felületeimen is tudtok informálódni.

 

Hogyan/Hol tudnak elérni azok, akik szeretnének Veled kapcsolódni?

Weboldal: zsoflow.hu

Facebook: Zsóflow

Instagram: zsoflow

E-mail cím: zsoflow.pecs@gmail.com

 

A beszélgetést Horváth-Hollósi Csilla készítette.

No Comments Yet

Comments are closed