Tanári bemutatkozó: dr. Tóth Lívia

Tanári bemutatkozó sorozat

Bemutatkozó sorozatunkban a Mindfulness Hálózat regisztrált tanárait ismerhetitek meg.
Célunk megmutatni az embereket a Hálózat név mögött, az embereket a tanári státusz mögött. Vezetett kérdéseken keresztül, de az ő szavaikkal, gondolataikkal.
Egyben segítséget szeretnénk adni az egymással való kapcsolódáshoz is, szóval kérdezzetek bátran, ha bármi kimaradt és érdekelne!

5 random tény Liviről:

  1. édesanya vagyok
  2. minden reggel jógázom és meditálok
  3. imádom a mogyoróvajat
  4. egyszer szeretnék egy erdei házban élni
  5. karácsonykor mindig saját kezűleg készítek ajándékokat

 

Mióta része az életednek a mindfulness szemléletmód? Hogyan találkoztál vele először?

2018 óta, Krajcsó Nelli MBSR tanfolyamán voltam először. A stresszcsökkentés szó hívta meg a figyelmemet, mivel már sok-sok éve rendszeres látogatója voltam a pszichiátriának generalizált szorongás és depresszió miatt. Utána csak hébe-hóba gyakoroltam, pedig éreztem, hogy jót tesz nekem a gyakorlás, rendszeresen 2020-ban kezdtem el meditálni.

 

Mit jelent számodra a mindfulness?

Egy életmódot, ami megváltoztatta az életem. Korábban olyan szintű stresszben éltem, hogy többféle gyógyszer szedése mellett is rengetegszer kibillentem az egyensúlyomból és nagyon mély érzelmi viharokat éltem át. A nyugalom és a kiegyensúlyozottság nagyon távol volt tőlem.

 

Milyen változásokat hozott az életedbe a gyakorlás?

Az évek során egyre többször tapasztalhattam meg azt, hogy a mindennapi pillanatokban jelen vagyok, élvezem a naplementét, a virágok illatát, a szelet, egy beszélgetést.

Rájöttem arra, hogy az élet nem majd egyszer fog történni és addig még el kell érnem rengeteg mindent, hanem itt és most zajlik. Amikor a jelen tapasztalataira irányítom a figyelmet és megélem a pillanatot, akkor átélhetem azt a csodálatos érzést, hogy minden jó úgy, ahogy van. Élvezhetem azt, ami van.

A mindennapjaim része lett a mosoly, az elégedettség érzése és a hála érzése. Ha pedig valamilyen nehézség jelenik meg az életemben, a mindfulness egy hatalmas segítség, amivel könnyebben tudok ezekkel megküzdeni.

 

Milyen konkrét módszereket alkalmazol, hogy beépítsd a mindfulness-t a mindennapi rutinba?

A mindfulness gyakorlás a reggeli rutinom része. Korán reggel a családom még alszik, csend van, én pedig ilyenkor szoktam jógázni, meditálni és légzőgyakorlatokat végezni.

 

Milyen nehézségekkel találkozol a mindennapi gyakorlás és/vagy tanítás során?

A mindennapjaim során elő szokott velem fordulni, hogy szétesik a figyelmem és nem tudok fókuszálni. Ez az automatikus program akkor jelenik meg, amikor valaki más nehézségekkel küzd, és valószínűleg egy régi-régi automatikus minta számomra.

Ilyenkor sokszor nem tudom, mit akartam csinálni, vagy hova indultam. Ez a program a tanítás során szokott nehézségeket okozni, így szupervízióban is egy fontos téma volt az elmúlt időszakban. Úgy érzem, hogy András (a szupervízorom) rengeteget segített nekem abban, hogy más szemmel tudjak nézni erre a mintára, közelebb kerüljek az elfogadásához és a saját gyakorlásomnak is egy központi témájává vált.

Nem könnyű ezzel foglalkozni, viszont ez egy olyan dolog, amivel mindig elégedetlen voltam önmagammal kapcsolatban és most úgy érzem, hogy hatalmas gátak szakadtak át bennem ennek a belső munkának a hatására.

 

Mi a célod a tanítással?

Az, hogy megmutathassam másoknak is, amit én megtapasztaltam a mindfulness gyakorlásom során, hogy van lehetőségünk máshogyan élni.

Van lehetőségünk változtatni.

Nem kell átrohannunk az életünkön.

Megállhatunk, örülhetünk egymásnak, élvezhetjük azt, amit az élet ad, és a nehézségekkel is kialakíthatunk egy új kapcsolatot.

 

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most szeretnék integrálni a mindfulness-t az életükbe a stresszkezelés érdekében?

Azt, hogy tudom, hogy nem könnyű, de tényleg érdemes elköteleződni a rendszeres gyakorlás mellett. Ameddig csak hébe-hóba gyakoroltam, a mindennapi életemben nem történt változás.

Ahhoz, hogy igazán érezhessem a mindfulness gyakorlás hatását, komolyabb elköteleződésre volt szükség.

 

Milyen online/offline programokon lehet veled 2024-ben találkozni?

Legközelebb ősszel fogok indítani MBSR tanfolyamot személyesen Érden valamint online formában.

A Mindfulness Livivel nevű Facebook csoportban rendszeresen tartok ingyenes online meditációs gyakorlásokat, oda minden érdeklődőt várok nagy szeretettel.

Emelett jelentkeztem Krajcsó Nelli EQ tanfolyamára résztvevőként és tervezek idén még egy csendes elvonulásra is elmenni.

 

Hogyan/Hol tudnak elérni azok, akik szeretnének Veled kapcsolódni?

Facebook: Folyamatos jelen – mindfulness Livivel

Facebook csoport: Mindfulness Livivel

Instagram: tothlivia91

 

Kimaradt-e bármi, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Csak egy idézetet küldenék még nekik.

„A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” (Buddha)

 

A beszélgetést Horváth-Hollósi Csilla készítette.

No Comments Yet

Comments are closed