Podcast

A BELSŐ TANÁR

Beszélgetések a mindfulness-ről. Csizy Jakab és Barta András podcastja

 

1. rész: A halál a tudatos jelenlét (mindfulness) tükrében

Minden élőlény meghal egyszer. Minden összetett dolog szétesik egyszer. Vajon a tudatos jelenlét (mindfulness) tükrében hogyan viszonyulhatunk hasznosan az elkerülhetetlen elmúláshoz? Lehetséges-e, hogy kedvesen és együttérzéssel öleljük át a halál elkerülhetetlen tényét?

2. rész: A hiteles mindfulness-tanítás alapjai

Manapság nagyon könny belefutni olyan „szakemberekbe”, akik mindfulness-t tanítanak. A mindfulness-tanítás azonban egy szakma, amelynek saját szabályai vannak. A szabályok és útmutatók mind azt szolgálják, hogy a mindfulness-tanár személyében is meg tudja testesíteni a tudatos jelenlélet és annak értékeit. Mit várhatsz el a mindfulness-tanárodtól?

3. rész: Szerelem, szexualitás, mindfulness

A szerelem oly sok minden lehet: szeretet, szenvedély, ragaszkodás, vágyakozás, féltékenység, teret adás, önzőség. Ehhez hasonló a szexualitás is. Tudjuk, hogy a vágyakozás szenvedéshez vezet. Akkor hát hogyan tudnánk megélni a vágyainkat úgy, hogy az ne vezessen több fájdalomhoz?

4. rész: Mindfulness és megbocsátás

Harag és megbocsátás. Mit tesz velünk, ha fenntartjuk a haragot, és mi tesz, ha elnyomjuk magunkban? Meg lehet-e bocsátani azoknak is, akik nem kértek bocsánatot? Vagy vannak főbenjáró bűnök, amiket nem lehet megbocsátani?

VIDEÓ

HANG

5. rész: A kételkedés a tudatos jelenlét tükrében

VIDEÓ

HANG

6. rész: Elégedettség, értékeink és mindfulness

Hogyan kerülhetünk közelebb ahhoz, ami igazán számít nekünk? Lehetünk-e elégedettek magunkkal és a jelenünkkel úgy, ahogy van? Álljunk meg együtt egy pillanatra és vizsgáljuk meg ezeket a kérdéseket a tudatos jelenlét nézőpontjából.

VIDEÓ

HANG

7. rész: Kezdő szellem a mindfulnessben

Miért és hogyan gyakoroljuk a kezdő szellemet a mindfulnessben? Tudjuk-e új színben látni érzéseinket, gondolatainkat? Mit adhat nekünk, ha kapcsolódni tudunk az automatikus reaktivitás helyett? A jelen frissessége járt át minket ebben a baráti mindfulness beszélgetésben, gyakoroljatok és gondolkodjatok velünk ti is!

VIDEÓ

 

No Comments Yet

Comments are closed