Időpont: 2023.06.08. 19:00

Tanár: Mellár Mezei Anita

Helyszín: online

Mindfulness-gyakorlás minden csütörtökön – ingyenes/adományos

Élő, online mindfulness-gyakorlás a Zoomon a Mindfulness Szakmai Hálózat tanárainak a vezetésével. Bárkit várunk, aki nyitott rá, hogy a tudatos jelenlét meditációit ebben a virtuális közösségben gyakorolja. A csütörtök esténként tartott programokat minden héten más és más mindfulness-tanár vezeti. Kérjük, ha jönnél valamelyik meditációra, olvasd el a szöveg végén található egyszerű útmutatót.

Az estekre bekapcsolt kamerával rendelkező eszközökkel (számítógép, tablet, telefon) kapcsolódhatsz be a következő linken:
https://zoom.us/j/94015982999?pwd=cnhmMXdXM1ZWN0RBZmZpOVNnVm84UT09

(Meeting ID: 940 1598 2999
Passcode: 213307)

Ha meg szeretnéd beszélni a tapasztalataidat, mikrofonra is szükséged lesz, de egy mai mobilban kamera és mikrofon is szokott lenni. Bármilyen eszközzel csatlakozol, azt érdemes stabil felszínre tenni, mert úgy nehéz lesz gyakorolni, ha neked kell tartanod azt.

Az estek felépítése egyszerű:

• Érdemes 19:00 előtt pár perccel csatlakozni, hogy nem maradj le az elejéről.
• 19:00-tól kb. 30–40 percig tart a gyakorlás. A gyakorlás végén, aki siet, az elbúcsúzhat.
• A maradék időben, aki szeretné, megbeszélheti a tanárral/csoporttal a meditációs tapasztalatait.
• Legkésőbb 20:00-kor végzünk.

Útmutató a mindfulness-gyakorláshoz és a tapasztalatok megbeszéléséhez

A mindfulness (tudatos jelenlét) meditációi nem bonyolultak, és szinte bárki tudja őket gyakorolni, ám érdemes megszívlelni pár alapelvet. Először a meditációknak nincs konkrét céljuk – nem akarunk például ellazulni tőlük –, mindössze az a szándékunk, hogy nyitottan, az ítéleteket félretéve találkozzunk a tapasztalatainkkal. Időnként olyan élethelyzetekbe kerülünk, amikor a tapasztalatokkal való nyitott, megengedő találkozás lehetetlen a számunkra, ilyenkor a tapasztalat túlterhelhet minket. Túlterheltség esetén gondoskodhatunk magunkról – erről a tanár is fog majd valamennyi információt adni, amikor vezeti a meditációt. A lényeg, hogy nem kell erőlködni, és ha bármi túl sok, akár egy időre a meditációt is abbahagyhatjuk, aztán ha készen állunk rá, folytathatjuk. Nem a távolságtartó, hideg, "objektív" figyelmet gyakoroljuk, hanem azt, hogy kifejezetten barátságosan, megengedően fordulunk önmagunk és a tapasztalataink felé. Például ha a figyelem elkalandozik – márpedig szinte biztos, hogy sokszor el fog kalandozni –, akkor azt szelíden, de határozottan hozzuk vissza újra és újra. Vagyis a meditáció egyben türelemjáték is.

Amikor megosztod a saját tapasztalatodat, figyelhetsz rá, hogy alapvetően önmagadról, a saját érzéseidről, gondolataidról beszélsz. Nem az objektív igazságot keressük ilyenkor, hanem egyszerűen azokat az utakat, amelyeken járva akár egyszerűbb és könnyedebb életet tudunk élni. Kérjük, amikor beszélsz, beszélgetsz, lehetőleg maradj barátságos, ne minősíts másokat, ne adj tanácsot és ne is próbálj másokat segíteni. Bőven elég, ha hű vagy önmagadhoz. A tudatos jelenlét gyakorlása során ugyanis nem az a szándékunk, hogy egy jobb emberré váljunk, hanem az, hogy megbarátkozzunk azzal, aki már most is vagyunk.

No Comments Yet

Comments are closed