Tanári bemutatkozó: Szalay Ágnes

Tanári bemutatkozó sorozat

Bemutatkozó sorozatunkban a Mindfulness Hálózat regisztrált tanárait ismerhetitek meg.
Célunk megmutatni az embereket a Hálózat név mögött, az embereket a tanári státusz mögött. Vezetett kérdéseken keresztül, de az ő szavaikkal, gondolataikkal.
Egyben segítséget szeretnénk adni az egymással való kapcsolódáshoz is, szóval kérdezzetek bátran, ha bármi kimaradt és érdekelne!

5 random tény Ágiról:

  1. Pszichológus vagyok, coachként dolgozom, néha pedig szervezetfejlesztő tanácsadóként, ami már húsz éve csinálok.
  2. Saját és kliensem tapasztalatait felhasználva az életközepi válságról írtam is egy könyvet, Éppen jókor a címe.
  3. Két klassz lányunk van, Óbudán lakunk, ahol már a dédszüleim is éltek.
  4. Minden nyáron túrázunk néhány napot hegyek között – ott is szoktam meditálni.
  5. Három éve nem eszem húst, ami teljesen véletlenül alakult ki, de így maradtam.

 

Mióta része az életednek a mindfulness szemléletmód? Hogyan találkoztál vele először?

Stressz.blog néven talán kitalálhatóan a stressz témájáról írtam ismeretterjesztő posztokat. Rendre szembejött a mindfulness mint tudományosan igazolható valós stresszcsökkentő, életminőség-javító módszer. Még nem is próbáltam ki, de már írtam róla. Utána már csak rá kellett találnom az első MBCT tanfolyamomra, Takács József tartotta. Ennek öt éve. Már az első pár hét után tudtam, hogy meg fogom tartani, a mindfulness ezentúl része lesz az életemnek. Így is lett.

 

Mit jelent számodra a mindfulness?

A szépség, a nyugalom és az erő felfedezését. Türelmet és elfogadást – elsősorban magam felé, amit újra és újra nagy élmény megtapasztalni. Otthonlétet a testemben, önmagamban és a világban… Erősödő szeretetet és fókuszáltságot, ami eleinte csak az élet praktikus dolgaiban jelentett könnyebbséget, mostanra meg már spirituális útnak tűnik.

 

Milyen változásokat hozott az életedbe a gyakorlás?

Több energiát a dolgaim végzésében, így eredményesebbé váltam és talán még sikereim is lettek. Megszabadultam egy csomó kívülről is látható és néhány csak belül tudott, titkos szokásomtól, amikkel csak ártottam magamnak. Sokkal több örömet és elégedettséget, kevesebb szorongást, több derűt.

 

Milyen konkrét módszereket alkalmazol, hogy beépítsd a mindfulness-t a mindennapi rutinba?

Minden nap igyekszem leülni, jelenleg légzéssel, testi érzetek figyelésével és szerető kedvesség meditációkkal gyakorolok. A munkám során, sportolás vagy kutyasétáltatás közben sűrűn vissza-visszahozom a figyelmemet. Az utóbbi években rendszeresen járok többnapos elvonulásokra is, ezek nagyon sokat adnak, feltöltenek és letisztítanak egyben, megerősítenek engem is, meg a motivációmat a meditáció és a tudatos jelenlét gyakorlásában.

 

Milyen nehézségekkel találkozol a mindennapi gyakorlás és/vagy tanítás során?

Iskolás gyerekeim, családom még egy energiadús kutyánk is van, sokat dolgozom – nekem is, mint talán a legtöbbünknek, időből van a legkevesebb. Hiába érzem és tudom, hogy milyen fontos a gyakorlás, néha már nem marad hely rá egy napban. És persze minél feszítettebb a tempó, annál előbb mondunk le azokról a dolgokról, amiket a saját érdekünkben tennénk, és kezdünk el egyre inkább kifelé figyelni. Vagyis minél nagyobb szükségünk van a mindfulnessre, annál nehezebb gyakorolni. Ez nekem is kihívás és a tanulók is ezzel küzdenek leginkább. Ennek áthidalásában az segít a legtöbbet, ha az elhatározásunk nyomán szokássá válik az önmagunkhoz való kedvesség (hogy megérdemlem) és a gyakorlás, a meditálás (hogy időzöm a jelen pillanatban). Ha már a szokásunk, akkor már valamennyire fenntartja magát, nem igényel akkora lelkierőt, hogy nekikezdjünk.

 

Mi a célod a tanítással?

Szeretném minél többeknek megmutatni, átadni azt, amit én kaptam a mindfulness gyakorlásától – és szeretnék minél többet ezzel foglalkozni. Szeretném hinni, hogy másoknak is jó megismerkedni a mindfulness-szel, eközben nekem is öröm tanítani – win-win helyzetnek tűnik a mindfulness-tanítás.

 

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most szeretnék integrálni a mindfulness-t az életükbe a stresszkezelés érdekében?

Kettő olyan attitűd, hozzáállás van, ami a tapasztalatom szerint a legtöbbet segíthet: elhatározás abban, hogy rendszeresen gyakorolnak, és az öngondoskodás. (Mindezt persze azután, hogy résztvesznek egy MBSR vagy MBCT tanfolyamon. A nyolc hét intenzív, közös kaland sokat tesz hozzá az élményhez, és ahhoz, hogy megrögzüljön a tudatos jelenlét szokása – bár egyedül, app-okkal, könyvekből is neki lehet vágni, én úgy hiszem sokszorosan megéri résztvenni tanfolyamon). Amikor pedig már gyakorol valaki, akkor hasznos elengedni az elvárásokat, hogy többet kéne, jobban kéne, miért nem megy stb… – és csak arra figyelni, hogy ha rövid időre is, de lehetőleg minden nap gyakoroljunk. Mindezt úgy, hogy nem terheljük túl magunkat, nem erőltetjük akkor, amikor nem megy, hanem a saját állapotunkra, lehetőségeinkre és igényeinkre figyelünk. Akkor is, amikor gyakoroljuk a mindfulnesst, és akkor is, amikor egyszerűen csak élünk.

 

Milyen online/offline programokon lehet veled 2024-ben találkozni?

Egy évben három nyolchetes tanfolyamot tartok, személyes találkozásokkal Óbudán, a következő május elején fog kezdődni. És talán idén indítok online tanfolyamot is.

 

Hogyan/Hol tudnak elérni azok, akik szeretnének Veled kapcsolódni?

A mindfulness tanfolyamokról, eseményekről, amiket tartok itt lehet tájékozódni: https://www.selfguide.hu/general-8

Szakmai facebook oldalam: Szalay Ágnes pszichológus, coach

Szakmai instagram oldalam: szalayagnes_pszichologus

E-mail cím: szalay.agnes@selfguide.hu

 

Kimaradt-e bármi, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Nemrég láttam Kristin Neff gondolatát, ezt szívesen megosztom, mert olyan gyakran elfelejtjük, és mert azt fejezi ki, amit én is hiszek, és amiért Éppen jókor lett a könyvem címe:

„van elég időd…
hogy pihenj, anélkül, hogy bűntudatot kéne érezned,

elég időd, hogy kipróbáld és kudarcot vallj, majd irányt változtass és teljesen új utakat fedezz fel,

elég időd, hogy megismerkedj azokkal, akik megértenek téged, és megtaláld a helyet, ahol úgy érzed, végre hazaértél,

elég időd, hogy lelassulj, csendes pillanatokat tölts magaddal, behunyd a szemed és lélegezz, ellazítsd az álladat és leereszd a megfeszített vállad,

nem futsz ki az időből, a jövőd a maga tempójában érkezik.”

 

A beszélgetést Horváth-Hollósi Csilla készítette.

No Comments Yet

Comments are closed